Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο μεγατόνων που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται πάνω από 80 άτομα, μεταξύ των οποίων και υπουργοί οι οποίοι απειλούνται ακόμα και με παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για «σχέδιο» που στρέφεται εναντίον της ισχυριζόμενη πως οι παρακολουθήσεις εμπλεκομένων πραγματοποιούνταν επί μήνες χωρίς ενημέρωση των ανωτέρων. 

Η Άγκυρα προχώρησε στην αποπομπή και του διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν, μετά την αποπομπή πλήθους διοικητών υπηρεσιών στις ασφάλειας της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Εκτός από τον Τσαπκίν, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίας τις τελευταίες δύο ημέρες.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατήγγειλε όσους παραβιάζουν τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας.

Ο Μποζντάγ μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε πως «παρά τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας και τη στιγμή που κι εμείς ως κυβέρνηση δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία, βλέπουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία από την έρευνα» και προχώρησε στην καταγγελία «όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε γραμματείς, είτε αστυνομικοί».

Ο Μπεσίρ Αταλάι, επίσης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «TGRT» είπε ότι «δεν πρόκειται να αμαυρώσουμε το όνομά του κόμματός μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε δραστηριότητες που σχεδιάζονται στο εξωτερικό και αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του κόμματός μας».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες βράδυ χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας που διέρρευσαν σήμερα οι μίζες εκατομμυρίων που διατέθηκαν σε υπουργούς και στο διοικητή της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ ήταν τοποθετημένα σε κουτιά υποδημάτων.

«Πυρετός» επαφών

Συνεχείς είναι, πάντως οι επαφές σε επίπεδο κορυφής. Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό μορφή γεύματος με τη συμμετοχή της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας. Εκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γεύμα παρακάθονται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο) ο πρόεδρος του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ο υπουργός δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Πρόκειται για τακτικό ετήσιο γεύμα που παραθέτει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο αποκτά όμως πρόσθετο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της υπόθεσης διαφθοράς.

Άλλη μια σημερινή σημαντική εξέλιξη στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Φράνσις Ρικιαρντιόνε.

Χείμαρρος τα στοιχεία κατά υπουργών

Τα στοιχεία, πάντως κατά υπουργών, έρχονται σαν χείμαρρος έπειτα από τη σύλληψη των γιών τριών: Του υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.