Συνεχίζονται στην Πορτογαλία οι κινητοποιήσεις κατά των δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014 με μια σειρά απεργιών και διαδηλώσεων.

Οι εργαζόμενοι στις εφορίες ξεκίνησαν σήμερα απεργία που θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών και κατά των μισθολογικών περικοπών που έχει ανακοινώσει η πορτογαλική κυβέρνηση.

Οι εφορίες και τα τελωνεία ήταν σήμερα κλειστά ή λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας σε όλη την Πορτογαλία, δήλωσε ο Πάουλο Ράλια, πρόεδρος του κεντρικού συνδικάτου του κλάδου που κήρυξε τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο υπηρεσιών, γιατί αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τους υπαλλήλους αλλά και τους πολίτες», δήλωσε ο Ράλια, το συνδικάτο του οποίου εκπροσωπεί περίπου 9.400 υπαλλήλους.

Το απόγευμα οι απεργοί αναμένεται να συγκεντρωθούν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Νωρίς το πρωί το μετρό της Λισαβόνας ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των στάσεων εργασίας του προσωπικού που διαμαρτύρεται για τα νέα μέτρα λιτότητας.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, κάλεσε σε συγκέντρωση αργά το απόγευμα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, προκειμένου οι πολίτες να ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό του 2014.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε στο τέλος Νοεμβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας, που προβλέπει περικοπές και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο κύμα λιτότητας, που θα πλήξει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους, αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της.

Εξάλλου πριν το τέλος της εβδομάδας το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει την περικοπή κατά περίπου 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν το μέτρο αυτό απορριφθεί από τη δικαιοσύνη, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα πρέπει να βρει εναλλακτικά μέτρα.

Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας αναμένεται να κλιμακωθούν ως το τέλος της χρονιάς. Για την επόμενη εβδομάδα έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις αποσκευές στα αεροδρόμια, οι οδηγοί λεωφορείων της Λισαβόνας, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων.