Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα απονείμει χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Το διάταγμα θα υπογραφεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, ο Χοντορκόφσκι, που είναι φυλακισμένος από το 2003, του απηύθυνε μια επιστολή με την οποία του ζητούσε χάρη, κάτι που μέχρι τώρα ο φυλακισμένος αρνείτο να κάνει.

«Ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς έπρεπε βάσει του νόμου να γράψει μια επιστολή για να ζητήσει χάρη, κάτι που δεν έκανε. Όμως πρόσφατα έγραψε αυτή την επιστολή και την απηύθυνε σε εμένα ζητώντας μου χάρη», σημείωσε ο Πούτιν.

«Έχει ήδη περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή, είναι μια σοβαρή τιμωρία. (Στην επιστολή του) επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, η μητέρα του είναι άρρωστη, και εκτιμώ ότι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Μία από τις δικηγόρους του Χοντορκόφσκι, η Καρίνα Μοσκαλένκο, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορηθεί σχετικά.

«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τις πληροφορίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει στις φυλακές από τις 25 Οκτωβρίου 2003.

Κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια.