Οι Βούλγαροι που ζουν κι εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία δεν βρίσκονται εκεί για να εκμεταλλευτούν τη χώρα, αλλά αποτελούν πολύτιμο στοιχείο αυτής, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν.

"Οι Βούλγαροι στη Βρετανία δεν είναι ζητιάνοι. Δεν εκμεταλλεύονται το κοινωνικό σύστημα- συμβάλλουν στο σύστημα πολύ περισσότερο απ' όσα λαμβάνουν οι ίδιοι απ' αυτό" υπογράμμισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

O κ. Βιγκένιν υπογράμμισε ακόμη ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση επισημαίνοντας πως "το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βουλγαρίας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στη χώρα τους για να συμβάλλουν στη βουλγαρική οικονομία".

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, η Μεγάλη Βρετανία θα απελευθερώσει πλήρως το εργασιακό καθεστώς για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, όπως απαιτείται από την κοινοτική νομοθεσία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά οφέλη για τους μετανάστες, μια εξέλιξη που σχολιάστηκε από πολλούς κύκλους ως φοβική απέναντι στους μετανάστες.

Με σημερινές του δηλώσεις στη δημόσια τηλεόραση bTV, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την πολιτική αυτή ως "ατυχή".