Σε μία ασυνήθιστη για τη Μόσχα υιοθέτηση επικριτικής στάσης απέναντι στη Δαμασκό, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι κλιμακώνει την ένταση στη Συρία με τις δηλώσεις του σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2014 σε μία χώρα που έχει αφανισθεί από μία σχεδόν τριετή σύρραξη.

"Τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κλιμακώνουν την ένταση και δεν οδηγούν καθόλου στον κατευνασμό της κατάστασης", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει επαναλάβει πολλές φορές δια στόματος ποικίλων αξιωματούχων του ότι ο σύρος πρόεδρος "έχει το δικαίωμα" να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Ο ίδιος ο Ασαντ, όταν ερωτήθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου για τις προθέσεις του απάντησε: "Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να θέσω υποψηφιότητα".

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει περιλάβει στους όρους της για τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Μιχάηλ Μπογκντάνοφ κάλεσε τον σύρο πρόεδρο να μην κλιμακώνει την ένταση εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης "Γενεύη 2", που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

"Θεωρούμε ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις, είναι καλύτερα να μην γίνονται οποιεσδήποτε δηλώσεις είναι πιθανόν να δυσαρεστήσουν μία πλευρά και να προκαλέσουν πάθη και αντιδράσεις", τόνισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια καταδίκης του Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή εκδίωξής του από την εξουσία.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν προσπαθεί να υποστηρίξει τον Ασαντ, αλλά θεωρεί ότι η αποχώρησή του από την εξουσία δεν μπορεί να τεθεί ως όρος στην ειρηνευτική διαδικασία.