current views are: 1

19 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:44

Επιμένει στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ που επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία. 

Δημοσίευση 20:44’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ που επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ που επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία. «Δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να οικοδομούμε τη χώρα μας, να την ενισχύουμε, να αναπτύσσουμε τους εβραϊκούς οικισμούς», δήλωσε χθες βράδυ ο Νετανιάχου σε πολιτική συγκέντρωση, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του στρατού.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ να μην δημοσιεύσει νέες προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, παράλληλα με την απελευθέρωση 26 παλαιστινίων κρατουμένων στις 29 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Μόλις πριν από την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις 30 Ιουλίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου ενέκρινε την απελευθέρωση 104 παλαιστινίων κρατουμένων, σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Οι δύο πρώτες μαζικές αποφυλακίσεις, 26 κρατούμενοι κάθε φορά, έγιναν στις 13 Αυγούστου και στις 30 Οκτωβρίου.

«Ξέρω ότι δεν σταματούν να μας λένε πως δεν έχουμε ειρήνη εξαιτίας των εβραϊκών οικισμών και της παρουσίας μας στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη), αλλά αυτό δεν αληθεύει. Δεν υπάρχει ειρήνη λόγω της συνεχιζόμενης εναντίωσης στην ύπαρξη του εβραϊκού κράτους όποια κι αν είναι τα σύνορα. Και εμείς έχουμε το δικαίωμα σε ένα τέτοιο κράτος, όπως όλοι οι άλλοι λαοί».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εννέα ταξίδια στην περιοχή από τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να βοηθήσει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε επανειλημμένα την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία οι εβραϊκοί οικισμοί είναι «παράνομοι».

Κατά το τελευταίο κύμα αποφυλακίσεων παλαιστινίων κρατουμένων, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την ανέγερση 5.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


σχετικα αρθρα