Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν Μαρί Λεπέν καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Παρισιού να καταβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ για σχόλια που είχε κάνει για τους Ρομά, σύμφωνα με τα οποία «πετούν φυσικά, σαν τα πουλιά», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το γαλλικό ρήμα voler, που σημαίνει «πετώ» αλλά και «κλέβω».

Πλημμελειοδικείο του Παρισιού έκρινε τον Λεπέν ένοχο για προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο του FN ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 σε μια θερινή κατασκήνωση του Εθνικού Μετώπου, ο Λεπέν είχε κάνει προκλητικά σχόλια για τη μετανάστευση, ένα θέμα-φετίχ του κόμματός του, υπό το βλέμμα της κόρης του Μαρίν Λεπέν, που είναι πλέον πρόεδρος του FN.
Ο Λεπέν είχε προκαλέσει το γέλιο και τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων αποδίδοντας στους Ρομά τη φράση: «Εμείς είμαστε σαν τα πουλιά, πετάμε φυσικά».

Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου έχει καταδικαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για τις φραστικές παρεκτροπές του, όπως όταν είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί «μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» (1987), όταν είχε κάνει λόγο περί «ανισότητας των φυλών» (1996) και όταν είχε αναφερθεί στην γερμανική Κατοχή στη Γαλλία κρίνοντας ότι «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη» (2005).

 

TAGS