Οι διά της βίας εξαφανίσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, επισημαίνει έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας και συστηματικών επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", επισημαίνει η έκθεση.

Στην 10σέλιδη έκθεσή της η διερευνητική επιτροπή, υπό τον βραζιλιάνο νομικό Πάουλο Σέρτζιο Πινέιρο και της οποίας μέλος είναι η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε κατηγορεί τις αρχές της Δαμασκού ότι διέπραξαν εξαναγκαστικές εξαφανίσεις από την έναρξη των ταραχών, τον Μάρτιο του 201. Η εκστρατεία εκφοβισμού αυτή χρησιμοποιήθηκε ως τακτική πολέμου.

"Πολίτες, στην πλειοψηφία τους ενήλικοι άνδρες, απήχθησαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στη διάρκεια μαζικών συλλήψεων, ερευνών σε σπίτια, στα φράγματα και στα νοσοκομεία", υπογραμμίζει η έκθεση της διερευνητικής επιτροπής που συστάθηκε έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

"Οι απαγωγές είχαν συχνά τιμωρητικό χαρακτήρα και στόχο τα μέλη οικογενειών λιποτακτών, ακτιβιστών, μαχητών και προσώπων που προσέφεραν ιατρική φροντίδα σε αντικαθεστωτικούς".

Οι αρχές αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις μέλη της οικογένειας που είχαν απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας συνελήφθησαν, προσθέτει η έκθεση.

Από πέρυσι, ορισμένες οργανώσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης κράτησαν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ομηρεία ζητώντας ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων ή λύτρα, αποκαλύπτει η επιτροπή που παρατηρεί ότι μπορεί να γίνεται λόγος για "εξαναγκαστικές εξαφανίσεις" στο μέτρο που η κατάσταση των θυμάτων δεν κρύβεται από τις οικογένειες. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες ορισμένες ομάδες επιδόθηκαν σε πρακτικές όμοιες με εξαναγκαστικές εξαφανίσεις κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εκτιμά η έκθεση.