Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους στο Ιράκ, οι 36 από τους οποίους σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν στόχο σιίτες προσκυνητές στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα από επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο σιίτες προσκυνητές στον τομέα της Ντόρα, στην νότια Βαγδάτη. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια σκηνή όπου σιίτες προσκυνητές προμηθεύονταν τρόφιμα και ποτά προτού αναχωρήσουν για προσκύνημα στην ιερή πόλη Κερμπάλα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης αυτής βρίσκεται ο Μουχάναντ Μοχάμεντ, ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν για ιρακινά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους γιους του.

Λίγο αργότερα άλλοι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από μια δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας. Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα σιιτών προσκυνητών στην Γιουσουφίγια, στη νότια Βαγδάτη, σύμφωνα επίσης με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Στην συνέχεια εξάλλου άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από μια τρίτη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα με στόχο και πάλι σιίτες προσκυνητές.

Η επίθεση αυτή έγινε στην Λατιφίγια νότια της Βαγδάτης και σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους οι τραυματίες από την επίθεση αυτήν ανέρχονται σε 15.

Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες πηγαίνουν πεζή για προσκύνημα στην Κερμπάλα κατά την διάρκεια της 40ήμερης περιόδου πένθους μετά την Ασούρα, την πιο σημαντική γιορτή για την σιιτική κοινότητα, η οποία σηματοδοτεί τον θάνατο του ιμάμη Χουσέιν.

Το τέλος της περιόδου πένθους γιορτάζεται φέτος στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι σιίτες αποτελούν συχνά τον στόχο επιθέσεων σουνιτών ανταρτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτοί που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Σήμερα επίσης πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, στο δυτικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές επιτέθηκαν στο σπίτι ενός μέλους της πολιτοφυλακής των Σάουα, σκοτώνοντας την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφάλειας.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια μαύρη χρονιά φέτος για το Ιράκ εν τη απουσία του προέδρου του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και έναν χρόνο στην Γερμανία, στερώντας τη χώρα του από έναν σημαντικό μεσολαβητή εν μέσω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Ιράκ, η οποία επιδεινώνεται εξάλλου από μια σημαντική κλιμάκωση της βίας.

Ο Ταλαμπανί, ο Κούρδος ηγέτης που εξελέγη πρόεδρος του Ιράκ το 2005, έφυγε από τη χώρα του στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, δύο ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει.

Κατά τις διάφορες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ το 2003, αυτός ο επιδέξιος διαπραγματευτής, ηλικίας σήμερα 80 ετών, έκανε πάντα ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συσπειρώσει μια πολιτική τάξη η οποία υπονομευόταν από τις διαιρέσεις μεταξύ μουσουλμάνων σιιτών και σουνιτών από την μία πλευρά και Αράβων και Κούρδων από την άλλη.

"Η απουσία του Ταλαμπανί επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ελίτ και τις σχέσεις" ανάμεσα στις διάφορες ομάδες, επειδή "ήταν σε θέση να ρυθμίζει το πολιτικό παιγνίδι και να εμποδίζει να παρεκτραπεί η κατάσταση", δήλωσε ο Ιχσάν αλ Σαμάρι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

"Η φετινή χρονιά ήταν η πιο σκληρή για το Ιράκ εδώ και χρόνια και η χώρα την έζησε χωρίς τον προστάτη και τον εγγυητή του Συντάγματος", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ρόλο του Ταλαμπανί ως προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διάφορα όργανα της κυβέρνησης και οι θεσμοί "έχουν βυθιστεί στο χάος".

Ήδη την ημέρα που έφυγε από την χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους φρουρούς του τότε υπουργού Οικονομικών, Ράφεχ αλ Ισάουι, ενός σουνίτη πολιτικού με μεγάλη επιρροή, κατηγορώντας τους για τρομοκρατία.

Για τη σουνιτική κοινότητα, η οποία αποτελεί την μειονότητα των κατοίκων της χώρας, αυτό ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα των επιθέσεων της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται οι σιίτες που αποτελούν την πλειονότητα στη χώρα, κατά των ηγετών τους. Και όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησε να έρθει η έκρηξη.

Η σουνιτική κοινότητα άρχισε να κάνει διαδηλώσεις, διάρκειας ημερών, διαμαρτυρόμενη, πέραν της υπόθεσης Ισάουι, για την περιθωριοποίησή της ή για το ότι, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Η οργή των σουνιτών αποτέλεσε εξάλλου έναν σημαντικό παράγοντα της κλιμάκωσης της βίας φέτος, ενθαρρύνοντας την στρατολόγηση στους κόλπους των οργανώσεων ενόπλων.

Τα επεισόδια βίας του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν ήδη περισσότερααπό αυτά των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο από τα τέλη του Απριλίου διπλασιάστηκαν όταν μια επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε σουνίτες διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα της χώρας γενικεύτηκε σε αιματηρές συμπλοκές.

Έτσι οι απολογισμοί των νεκρών έφτασαν το επίπεδο αυτών του 2008, όταν η χώρα μόλις έβγαινε από έναν πόλεμο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, τα οποία εντάθηκαν εξάλλου και από τον εμφύλιο πόλεμο στην γειτονική Συρία, έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 6.550 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.