Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπιν Ίσα αλ Χαλίφα κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, μία ημέρα μετά την άφιξη στρατευμάτων των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση. Νεκρός ένας σαουδάραβας στρατιώτης.

Με διάταγμά του ο βασιλιάς "εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν να λάβει όλα τα απαράιτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών", όπως ανέφερε η ανακοίνωση η οποία αναγνώστηκε στην τηλεόραση. Γι' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός, η αστυνομία, η εθνοφρουρά και "κάθε άλλη δύναμη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο".

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από σήμερα και σε ολόκληρη τη χώρα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η επιβολή κατάστασης χαρακτηρίστηκε στην ανακοίνωση "πράξη εθνικής ασφάλειας", ενώ επισημάνθηκε ότι επιβλήθηκε αφού απειλήθηκαν οι θεσμοί, η οικονομία και οι πολίτες του Μπαχρέιν.

Εξάλλου ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια συγκρούσεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, όπως ανακοίνωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ο στρατιώτης πυροβολήθηκε από τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 1.000 σαουδάραβες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μπαχρέιν ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποφάσισαν να στείλουν 500 αστυνομικούς.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπως το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, έστειλαν δυνάμεις τους στη χώρα αυτή ανταποκρινόμενες, σύμφωνα με το Ριάντ, στο "αίτημα για στήριξη" των αρχών του βασιλείου.

Αργά χθες το βράδυ οι ΗΠΑ κάλεσαν τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, ενώ επιφυλάχτηκαν να ζητήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους και όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος.

Ιράν: Απαράδεκτη η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Μπαχρέιν

Ως "απαράδεκτη" χαρακτήρισε την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Μπαχρέιν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα.

"Η παρουσία ξένων στρατευμάτων και η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν είναι απαράδεκτη και θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα", τόνισε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Πιστεύουμε πως τα αιτήματα του λαού του Μπαχρέιν είναι νόμιμα, πρέπει να γίνουν σεβαστά και να αντιμετωπιστούν με ειρηνικό τρόπο", επισήμανε ο ίδιος.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και συνέστησε στους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται επίσης ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν το θελήσουν.