Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με άλλη μία πολιτική κρίση βρίσκεται ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην εξουσία, μιας πολύπλοκης κατάστασης που απειλεί ευθέως την ύπαρξη της κυβέρνησής του, αφού ο «εχθρός» είναι αυτή τη φορά διαφορετικός.

Η σύλληψη των γιων τριών υπουργών του και η «βροχή» δημοσιευμάτων που εμπλέκουν ακόμα και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς δεν μπορεί να λυθεί απλά, με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

Αργά χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚP, Χουσεΐν Τσελίκ διέψευσε τα περί παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και του υπουργού Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, οι γιοι των οποίων συνελήφθησαν.

Όμως το ζήτημα είναι ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο παραπομπής των αξιωματούχων αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, εφόσον υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ισλαμιστής ηγέτης πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κρατήσει όρθια την κυβέρνησή του.

Ο Ερντογάν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του επιμένουν στο ότι υπάρχει σχέδιο εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος, σχολιάζοντας και τις προ μηνών αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Και τότε μιλούσαν για «παγίδες», «απειλές» και «βρώμικες μεθόδους».

Πολλοί θα μιλήσουν για δικαιολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης για τις μίζες στα κουτιά παπουτσιών και τις δοσοληψίες με επιχειρηματίες και τον επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, της Halkbank. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι αυτή η κρίση έχει ρίζες μέσα στο ίδιο το παρελθόν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν να θέλει να δει τον Ερντογάν εκτός ΑΚΡ.

Μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι απέναντι στον τούρκο πρωθυπουργό οι σχεδόν εξουδετερωμένοι κεμαλιστές, όμως η Αδελφότητα του Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, εκφράζει πιο φιλελεύθερες και πιο φιλοδυτικές θέσεις από τον Ερντογάν προσπαθώντας να ασκήσει επιρροή μέσα από τις εφημερίδες της, τα δίκτυα των σχολείων της και τη μαζική διείσδυσή της στον δικαστικό και αστυνομικό μηχανισμό. 

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωσή περί «βρώμικου σχεδίου» και «πολιτικού σχεδιασμού» για «ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». 

Καθόλου τυχαία ίσως δεν είναι η συνάντηση που είχε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον αμερικανό πρεσβευτή Φράνσις Ρικιαρντιόνε, την ώρα που ο Ερντογάν συσκεπτόταν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, τους προέδρους των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων, του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν, έχει παίξει πολύ επικίνδυνα με την προσπάθεια συγκέντρωσης εξουσιών, όπως και με αρκετές επιδείξεις αυταρχισμού και τώρα καλείται να επιβιώσει σε άλλη μία κρίση. Το κακό γι' αυτόν είναι ότι έχει αντιπάλους που γνωρίζουν τη στρατηγική του.