Αποφυλακίσθηκε την Πέμπτη ο στρατηγός Τσεβίκ Μπρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του λεγόμενου «μεταμοντέρνου» πραξικοπήματος το 1997.

Ο στρατηγός ε.α. Μπιρ, ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, αρμόδιος για στρατηγικά θέματα, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2012 μαζί με άλλα 102 πρόσωπα, με την κατηγορία ότι «ανέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση διά της βίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, ο Μπιρ ήταν ανάμεσα στους πέντε τελευταίους κατηγορούμενους οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση για την υπόθεση αυτή κι απελευθερώθηκαν υπό όρους, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν πλέον να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας. Πάντως το δικαστήριο τους επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δίκη, η οποία άρχισε τη 2α Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο στρατός είχε προκαλέσει με το τελεσίγραφο της 28ης Φεβρουαρίου 1997 την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού επικεφαλής του οποίου είχε τεθεί ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο στρατός είχε βγάλει τον Φεβρουάριο του 1997 μια ίλη τεθωρακισμένων στους δρόμους μιας συνοικίας της Άγκυρας και συνέχισε να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση έως ότου αυτή κατέρρευσε, τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Ωστόσο η κυβέρνηση συνασπισμού τότε έπεσε αναίμακτα και χωρίς να επιβληθεί στρατιωτικό καθεστώς.

Κατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη είναι και ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, ο απόστρατος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε ενώπιον των δικαστών οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα.