Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, με στόχο την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προβλέπει αναστολή μέρους του προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη διέκοψε τις συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν 19 ακόμα ιρανικές εταιρείες και άτομα.

Ωστόσο, διπλωμάτες τόνισαν ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 9-12 Οκτωβρίου στη Βιέννη, επετεύχθη μεγάλη πρόοδος, ενώ εξέφρασαν τις ελπίδες τους πως είναι πιθανό οι πρακτικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν κατά τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επτά χώρες – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και το Ιράν- θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία η συμφωνία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, πιθανότατα την ημέρα της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, όπου ευελπιστούν πως θα εγκριθεί η ελάφρυνση των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ.

«Είχαμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη Βιέννη», είπε ένας διπλωμάτης. «Έχουν γίνει πολλές ενέργειες οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε ταχύτατα». Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι ορισμένοι διπλωμάτες των δυτικών κρατών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πως δεν θα είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν εξαιτίας της απόφασης της Ουάσιγκτον να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα.

TAGS