Κατά τη διάρκεια του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών σε καμία χρονική στιγμή δεν επιβλήθηκε λύση, ούτε αναφέρθηκε το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

"Να υπενθυμίσω ότι δεν έχουν αναγνωρίσει όλα τα μέλη της ΕΕ το Κόσοβο κι αυτό το ζήτημα δεν ήταν προϋπόθεση για το διάλογο, αλλά η εξομάλυνση των σχέσεων" τόνισε η κ. Άστον στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Σερβία θα υποχρεωθεί, όταν θα ενταχθεί στην ΕΕ να έχει καθορίσει τα σύνορα με το Κόσοβο, με αναγκαίο όρο την επίλυση του ζητήματος αυτού (την αναγνώριση του Κοσόβου), η κ. Άστον ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί στο μέλλον.

"Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί στο μέλλον. Στο Βελιγράδι σίγουρα αναμένουν η ένταξη στην ΕΕ να είναι ταχύτερη απ' ό,τι αναφέρατε, δηλαδή σε 8-10 χρόνια" παρατήρησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η κ. Άστον είπε ότι "εκτιμά ιδιαίτερα" και τους δύο πρωθυπουργούς, τον Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον Χασίμ Θάτσι, "για την ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε διάλογο και να δεσμευθούν για την επίλυση πολύ δύσκολων ζητημάτων, σεβόμενοι ο καθένας τις 'κόκκινες γραμμές' της άλλης πλευράς".

Τόνισε ακόμη ότι κάποιες συναντήσεις είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια, επειδή έπρεπε να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

"Η ΕΕ σε καμία στιγμή δεν επέβαλε λύσεις. Εμείς βοηθήσαμε να επιτευχθεί συμφωνία. Η βοήθειά μας ήταν τεχνική και σε ορισμένες καταστάσεις εξειδικευμένη. Είμαι πολύ ικανοποιημένη, επειδή το Κόσοβο υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ και η Σερβία σύντομα θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις" τόνισε. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

"Θα συναντηθούμε τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, αυτό που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί καθιστά δυνατό ένα σίγουρο μέλλον. Το σημαντικότερο είναι ότι οι άνθρωποι στο βορρά του Κοσόβου θα ζήσουν καλύτερα και ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας" υπογράμμισε η κ. Άστον.