«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση διατηρεί ανοιχτή την πόρτα για τον ουκρανικό λαό, αλλά όχι απαραιτήρως για την κυβέρνησή του», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Ο ουκρανικός λαός πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει για το μέλλον του και όχι η κυβέρνησή του», τόνισε η λιθουανή πρόεδρος, η χώρα της οποίας ασκεί ως τις 31 Δεκεμβρίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Γκιμπαουσκάιτε, αυτό θα είναι το «νέο» μήνυμα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, η οποία είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει χάσει την αξιοπιστία της στην κρίση που προκλήθηκε μετά την άρνησή της να υπογράψει στα τέλη Νοεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η λιθουανή πρόεδρος ανέβασε τους τόνους μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε την Πέμπτη ο ρώσος ομόλογός της Βλαντίμιρ Πούτιν προς τις δυτικές χώρες ενάντια σε οποιαδήποτε «ανάμιξη» στην ουκρανική πολιτική κρίση.

Το σχέδιο απόφασης που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα καταδικάζει την ουκρανική κυβέρνηση.

Η ΕΕ αναμένεται να απευθύνει μήνυμα υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό και να επαναλάβει ότι είναι πάντα έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.