Μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μια κατασκευαστική εταιρεία που αναλάμβανε έργα στο εξωτερικό, ένας πρώην εκδότης και μεσάζοντας ο οποίος κατηγορείται για εκβιασμό, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι ερευνούν οι αρχές, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere Della Sera.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής βρίσκεται ο Βάλτερ Λαβίτολα, πρώην διευθυντής της εφημερίδας L' Αvanti, ο οποίος συστήνεται επίσης ως οικονομικός μεσάζων. Ο Λαβίτολα συνελήφθη ξανά σήμερα –έχει απασχολήσει την ιταλική δικαιοσύνη για διάφορες υποθέσεις– και αναμένεται να διωχθεί ποινικά για απόπειρα εκβίασης σε βάρος μιας ιδιωτικής εταιρίας του κατασκευαστικού τομέα, της Impregilo.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Άντζελο Καπριότι, στέλεχος της κοινοπραξίας Svemak, που είχε εξασφαλίσει συμβόλαια στον Παναμά και φέρεται να είχε προβεί σε δωροδοκία για να το επιτύχει, είπε πως ο Λαβίτολα, που έπαιζε ρόλο μεσάζοντα για ιταλικές εταιρίες, «είχε στα χέρια του βίντεο από συναντήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με ιερόδουλες στον Παναμά», και «με αυτά τα βίντεο (. . .) εκβίαζε τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό».

Ακόμη, ο Λαβίτολα φέρεται να είχε στην κατοχή του «βίντεο με τον (πρώην πρόεδρο του Παναμά) Ρικάρντο Μαρτινέλι να παίρνει κοκαΐνη».

Ο Λαβίτολα, γράφει η εφημερίδα, «οργάνωνε τις συναντήσεις του Μπερλουσκόνι με πόρνες» στην κεντροαμερικανική χώρα και «είχε τραβήξει βίντεο κρυφά, χωρίς να το γνωρίζει» ο πρώην πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα αυτό.

Ο Λαβίτολα έχει ήδη καταδικασθεί σε ένα χρόνο και τέσσερις μήνες φυλάκιση για προσπάθεια απόσπασης χρημάτων με εκβιασμό σε βάρος του Μπερλουσκόνι.