Τον Ιανουάριο η απόφαση της Ε.Ε. για αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τον Ιανουάριο η απόφαση της Ε.Ε. για αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα όσον αφορά μια κοινή επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που θα υποστηρίξει την γαλλική επέμβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν ζητώ στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (...). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παρουσία για συγκεκριμένες αποστολές, όπως η προστασία του αεροδρομίου, συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας, ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα προτείνει μια σειρά επιλογών για μια κοινή ευρωπαϊκή αποστολή, για την οποία θα ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο.

Η παρουσία των Ευρωπαίων είναι πιο σημαντική για την πολιτική υποστήριξη της αποστολής και όχι για την οικονομική, επισήμανε ο Ολάντ.

Η Γαλλία έχει στείλει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία περίπου 600 στρατιώτες για να σταματήσει τις σφαγές μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο