Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα όσον αφορά μια κοινή επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που θα υποστηρίξει την γαλλική επέμβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν ζητώ στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (...). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παρουσία για συγκεκριμένες αποστολές, όπως η προστασία του αεροδρομίου, συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας, ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα προτείνει μια σειρά επιλογών για μια κοινή ευρωπαϊκή αποστολή, για την οποία θα ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο.

Η παρουσία των Ευρωπαίων είναι πιο σημαντική για την πολιτική υποστήριξη της αποστολής και όχι για την οικονομική, επισήμανε ο Ολάντ.

Η Γαλλία έχει στείλει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία περίπου 600 στρατιώτες για να σταματήσει τις σφαγές μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών.