Η θεία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, της οποίας ο σύζυγος εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψε στο σπίτι της τον περασμένο μήνα από το εξωτερικό όπου νοσηλεύτηκε για καρδιολογικά προβλήματα, γράφει σήμερα ο νοτιοκορεατικός Τύπος.

Η τύχη της Κιμ Κιονγκ-Χούι αγνοείτο μετά την εκτέλεση του συζύγου της Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εκκαθάρισης που λαμβάνει χώρα στην ηγεσία του βορειοκορεατικού καθεστώτος μέσα σε διάστημα δύο ετών.

"Απ΄ότι γνωρίζω η Κιμ Κιονγκ-Χούι υποβλήθηκε σε αγωγή για καρδιακή πάθηση και επέστρεψε τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Κορέα", δήλωσε διπλωματική πηγή στο Πεκίνο, την οποία επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η πηγή δεν διευκρίνισε τη χώρα στην οποία μετέβη η Κιμ Κιονγκ-Χούι, αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας. Ωστόσο παλαιότερες πληροφορίες άφηναν να εννοηθεί ότι είχε διαμείνει πολλές φορές στη Σιγκαπούρη.

Η 67χρονη χήρα του θείου που εκτέλστηκε ορίστηκε πρόσφατα μέλος σε επίσημη τελετή, κάτι που δείχνει ότι διατηρεί την εύνοια του ανιψιού της, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν μετείχε στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση την Τρίτη για την δεύτερη επέτειο του θανάτου του αδελφού της και πρώην ηγέτη.

Επί μακρόν δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος, ο Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ, 67 ετών, εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη για διαφθορά και συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μεταξύ άλλων κατηγοριών. Ο Γιανγκ ήταν κυρίως αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής άμυνας, που θεωρείται το ισχυρότερο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας.

Ο Γιανγκ και η Κιμ Κιονγκ-Χούι θεωρούνταν άλλοτε το ζευγάρι με την μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, καθώς κατείχαν δύο πολύ σημαντικές θέσεις στο κυβερνών κόμμα.