Υπόγειες σήραγγες θα κατασκευαστούν στην παραλία Πασά Ντερέ, στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Βάρνα, προκειμένου να περάσουν οι τέσσερις σωλήνες του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, οι οποίοι θα διέλθουν από το έδαφος της Βουλγαρίας.

Την ανακοίνωση έκανε, χθες, ο επικεφαλής του τμήματος μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας South Stream Transport Ματέο Βερονέσι, παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση αξιολόγησης.

Οι σήραγγες θα κατασκευαστούν σε βάθος είκοσι μέτρων κάτω από την παραλία, η οποία φιλοξενεί προστατευόμενα είδη πουλιών και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Το μήκος τους, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε 1 χιλιόμετρο, ξεκινώντας από την έξοδο των σωλήνων του αγωγού από τη θάλασσα- σε βάθος περίπου 12 μέτρων κάτω το βυθό της θάλασσας- και καταλήγοντας δίπλα από την παραλία Πασά Ντερέ.

Στις αρχές του 2014, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κατασκευή του βουλγαρικού υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους. Ο πρώτος σωλήνας εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Στις 15 Μαΐου 2009, η ρωσική Gazprom, που υλοποιεί το έργο του South Stream και η βουλγαρική εταιρεία ενέργειας BEH υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, για το τμήμα του αγωγού που θα διέλθει από τη Βουλγαρία. Δύο διακλαδώσεις του αγωγού θα κατασκευαστούν από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία και την Ελλάδα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο βουλγαρικό τμήμα του South Stream εγκαινιάστηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2013, σε τελετή όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκόλληση σωλήνα, στo σταθμό της κοινότητας Ράσοβο (Δήμος Μοντάνα).