Το Σλοβενικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την απόφαση των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμέσως χαιρέτισαν τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία αντιδρούν στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση, που προβλέπει αυστηροποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

Η κυβέρνηση από την άλλη, ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί τώρα στις προσπάθειες να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Η Σλοβενική Βουλή κατέθεσε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει, αν η πρόταση για δημοψήφισμα θα έχει αντισυνταγματικές συνέπειες, όπως εκτιμά η κυβερνώσα πλειοψηφία. Το Δικαστήριο ομόφωνα αποφάνθηκε ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει αποτέλεσμα την παραβίαση του Συντάγματος

Η Σλοβενική Βουλή θα πρέπει τώρα να ανακοινώσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το οποίο πιθανότατα θα διεξαχθεί το Μάιο. Οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στο ερώτημα αν επιθυμούν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή ή όχι.

Σε περίπτωση που μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπορούτ Παχόρ απορριφθεί στο δημοψήφισμα, δεν θα μπορούν να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, οπότε θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο παλιός νόμος.

Την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αναστολή της ισχύος του σχετικού νόμου κατέθεσαν τα συνδικάτα και άλλοι φορείς αντίθετοι στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίοι συνέλεξαν 40.000 υπογραφές.