Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του ρώσου πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και έγκλειστου επί μία δεκαετία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την ρωσική πολιτική επιλεκτικών διώξεων.

Την Παρασκευή ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το προέδρικό διάταγμα για την απονομή χάριτος στον άλλοτε μεγιστάνα των πετρελαίων και μέσα σε λίγες ώρες ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έφθασε στη Γερμανία.

«Χαιρετίζουμε την απονομή χάριτος και την αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι», αναφέρει σε του ανακοίνωση ο Τζον Κέρι και προσθέτει:

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα δικαιώματα όλων των Ρώσων να ασκούν τις ελευθερίες της έκφρασης, της συνεργασίας, της συνάθροισης, των πεποιθήσεων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις. Αυτά τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το Ρωσικό Σύνταγμα καθώς και από διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχει η Ρωσία. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν σφόδρα τη Ρωσία να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις και να θεσπίσει ένα διαφανές, ανεξάρτητο και αξιόπιστο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζει τις δεσμεύσεις του ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ισονομία».

Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι, ο οποίος κρατείτο σε φυλακή της βορειοδυτικής Ρωσίας από το 2003, έγινε με μεσολάβηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ. Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος θεωρείτο κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάστηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για φορολογικές απάτες.
Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μία δεύτερη δίκη το 2010 για «κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισ δολαρίων».