Ο τούρκος ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν καταράστηκε εκείνους που ευθύνονται για την αποπομπή των αξιωματούχων της αστυνομίας που φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς, στα πρώτα σχόλιά του για την υπόθεση που κλυδωνίζει την κυβερνώσα ελίτ, σύμφωνα με το Reuters.

«…Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους- ας ρίξει ο Θεός φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους», είπε ο Γκιουλέν σε ηχογραφημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε την Παρασκευή σε μία από τις ιστοσελίδες του.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαρακτήρισε τις συλλήψεις πολλών υπόπτων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση «βρώμικη επιχείρηση» που έχει ως στόχο να υπονομεύσει το κράτος. Δεκάδες αξιωματούχοι της αστυνομίας αποπέμφθηκαν από το Σώμα στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς.

Ο Ερντογάν δεν έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά υπέυθυνο για την έναρξη της έρευνας τον Γκιουλέν, ο οποίος ασκεί επιρροή τόσο στον χώρο της αστυνομίας όσο και σε εκείνον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Ο ιμάμης Γκιουλέν είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.