Η Ομάδα των Οκτώ συμφώνησε για την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της Λιβύης κρίσης και σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα. Νικητής αισθάνεται ο Καντάφι, την ώρα που οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος.

"Είμαστε σύμφωνοι να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αυξήσει τις πιέσεις επί του συνταγματάρχη Καντάφι, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, στους δημοσιογράφους.

Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται: "Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σεβαστεί τις νόμιμες διεκδικήσεις του λιβυκού λαού αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματά του, την ελευθερία της έκφρασης και μια αντιπροσωπευτική μορφή διακυβέρνησης. Προειδοποίησαν εναντίον των δραματικών συνεπειών μιας άρνησης εκ μέρους του".

"Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει κατεπειγόντως ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να εξασφαλισθεί η προστασία των λιβυκών πληθυσμών από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι", αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

"Αποφάσισαν επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αυξήσει την πίεση, με τη λήψη και οικονομικών μέτρων, για να παρακινηθεί ο Μουάμαρ Καντάφι να φύγει", προστίθεται στα συμπεράσματα της συνόδου της G8.

Από το Παρίσι όπου συνήλθαν οι υπουργοί της Ομάδας των 8, ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Υπάρχει η κοινή βούληση για περαιτέρω συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε σαφώς στο πλαίσιο της Ομάδας των 8 ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, μία ανάγκη επείγουσας ανταπόκρισης".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε συνέχισε σήμερα να αψηφά την πίεση από τη Γαλλία και τη Βρετανία για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας πως οι εξτρεμιστές θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε ξένη ενάμιξη στη Βόρεια Αφρική. "Δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε οποιοδήποτε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική", επανέλαβε ο Βεστερβέλε.

Παράλληλα, μια ομάδα ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, θα ταξιδέψουν εντός των ημερών στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ένας νοτιοαφρικανός υπουργός. Ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων Μάριους Φράνσμαν δήλωσε πως η ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης θα εκτιμήσει την κατάσταση.

Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι

Μονάδες του στρατού με διοικητές γιους του Μουάμαρ Καντάφι κατευθύνονται σήμερα προς την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, σύμφωνα με το οποιο ο λίβυος ηγέτης μετακινεί μερικά από τα επίλεκτα στρατεύματά του προς τις ανατολικές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως τις μονάδες διοικούν οι γιοι του Καντάφι Σαάντι και Χάμις. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Nωρίτερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στις παρυφές της πόλης Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εξεγερμένος και να τραυματισθεί ένας άλλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς.

Η Ατζνταμπίγια, στρατηγικός κόμβος σε απόσταση 160 χλμ. νοτίως της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δήλωσε σήμερα πως όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

"Όλοι οι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται υπό έλεγχο, εκτός από το Τομπρούκ", δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Μοχάμεντ Αμπού Σίταχ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σήμερα ότι εξακολουθούν να διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του Καντάφι στην Μπρέγκα, όπου βρίσκεται ένας τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακτούν το πλεονέκτημα στη Λιβύη, προχωρώντας προς ανατολάς με βομβαρδισμούς, ένα μήνα μετά την έναρξη μιας εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Nικητής αισθάνεται ο Καντάφι

Οι αντικαθεστωτικοί "δεν έχουν καμία ελπίδα, πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση" ανέφερε ο Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale, επισημαίνοντας ότι ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό του και πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι τόνισε πως έχουν "δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν". "Αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες ως ανθρώπινες ασπίδες", πρόσθεσε.

Σχετικά με τον "κίνδυνο ενός λουτρού αίματος" στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο λίβυος ηγέτης δήλωσε: "πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα για να αποφύγουμε τις σφαγές". "Αν παραδοθούν δεν θα τους σκοτώσουμε", τόνισε ο Καντάφι διευκρινίζοντας πως "η διαταγή που έχει δοθεί στα στρατεύματα είναι να τους περικυκλώσουν και να τους πολιορκήσουν".

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τους αντικαθεστωτικούς: "να αρχίσουμε διάλογο με ποιόν; Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν, σκοτώνουν, σκοτώνουν". Η διεθνής κοινότητα "δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη, ο λαός είναι μαζί μου, τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα", πρόσθεσε ο Καντάφι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός της Βεγγάζης "φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε" από την παρουσία τους. "Ο κόσμος μας ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες".

Ο συνταγματάρχης Καντάφι δηλώνει πολύ απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή στάση και ειδικά από αυτήν της Ιταλίας. "Έχω σοκαριστεί και αισθάνομαι προδομένος. Δεν ξέρω τι να πω στον Μπερλουσκόνι", είπε και συμπλήρωσε πως "δεν έχει πλέον καμιά επαφή ούτε με την Ιταλία, ούτε με τον Μπερλουσκόνι".

Τέλος, αναφέρθηκε στην παρουσία στην Λιβύη του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ, ευχόμενος ο λαός της Λιβύης και επανεξετάσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση και αυτούς που έχουν σχέση με την ασφάλεια".

TAGS