Τουλάχιστον 18 ιρακινοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα στην επαρχία Άνμπαρ, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές. Ο διοικητής της 7ης Μεραρχίας του στρατού, καθώς και ο διοικητής της 28ης Ταξιαρχίας της και αρκετοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, δήλωσαν οι πηγές. Άλλοι 32 στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν.

Δεν έγινε αμέσως σαφές γιατί τόσοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί βρίσκονταν στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μαχητικούς σουνίτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα. Σύμφωνα με πηγές, είχαν πάει για να επιβεβαιώσουν μια πρόσφατη στρατιωτική νίκη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις καμικάζι βομβιστές ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι ανάμεσα στους αξιωματικούς που βρίσκονταν μέσα σ' ένα ερειπωμένο σπίτι στη δυτική πόλη Ρούτμπα, 360 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τρεις καμικάζι βομβιστές που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά εμφανίσθηκαν από το πουθενά και ανατινάχθηκαν ανάμεσα στους αξιωματικούς», είπε τηλεφωνικά ένας αξιωματικός που ήταν παρών στη Ρούτμπα.

Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλικι διέταξε τα στρατεύματα στην περιοχή να καταδιώξουν αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, δήλωσαν οι πηγές.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Ωστόσο οι επιθέσεις καμικάζι είναι το σήμα κατατεθέν της ιρακινής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα και η οποία συγχωνεύθηκε φέτος με την αντίστοιχή της στη Συρία για να σχηματίσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Σε ένα χωριστό επεισόδιο, ο αρχηγός της αστυνομικής δύναμης στη Σιρκάτ, 300 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, σκοτώθηκε και πέντε αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου και εξερράγη κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του αστυνομικού διοικητή, έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Στη Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων εξεγερμένων εναντίον σημείων ελέγχου τα οποία έχει εγκαταστήσει η αστυνομία.