Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικά για την Ασία και τον κόσμο, τα σχέδια της Ιαπωνίας να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, λέγοντας σήμερα ότι αντιτίθεται έντονα στην πολιτική της γείτονός της.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 2,6% σε διάστημα πέντε ετών, αγοράζοντας αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, αποβατικά οχήματα και αεροσκάφη μεταφοράς στρατευμάτων.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θεωρήθηκε η σαφέστερη ως τώρα ένδειξη, από τότε που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο, ότι η Ιαπωνία θέλει να ενισχύσει το στρατιωτικό προφίλ της, ώστε να απαντήσει στην απειλή που εκτιμά πως αποτελούν η ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας και οι πρόσφατες ενέργειές της με στόχο να υποστηρίξει τη διεκδίκηση εκ μέρους της νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα που ελέγχονται από την Ιαπωνία.

Η Κίνα δήλωσε πως τα στρατιωτικά σχέδια της Ιαπωνίας δημιουργούν ερωτήματα μήπως η Ιαπωνία προχωρεί πέραν των αμυντικών αναγκών της για να γίνει μια επιθετική μάχιμη δύναμη.

«Η Ιαπωνία, από τη μια πλευρά, ισχυρίζεται ότι είναι μια χώρα που αγαπά την ειρήνη, αποκλειστικά προσανατολισμένη σε μια αμυντική πολιτική. Ωστόσο από την άλλη πλευρά προωθεί έναν αποκαλούμενο 'ενεργό ειρηνισμό», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπό του.

«Πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η πολιτική στρατιωτικής ασφάλειας της Ιαπωνίας; Το θέμα αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί ισχυρές ανησυχίες στους ασιάτες γείτονές της και στη διεθνή κοινότητα», υπογραμμίζει το κινεζικό υπουργείο.