Στην πρώτη του μίνι συνέντευξη μετά την απονομή χάριτος που πήρε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την απελευθέρωση του από τη φυλακή, ο ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι περιέγραψε τα συναισθήματά του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας The New Times.

«Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας» είπε ο Χοντορκόφσκι στο περιοδικό το οποίο είναι πολιτικά αντίθετο προς το Κρεμλίνο και ασκεί κριτική στον ρώσο πρόεδρο. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Αλμπατς περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που βίωνε στη φυλακή.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της φυλάκισής του είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του. Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο την πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής, φαίνεται να είναι συγκλονισμένος από την αλλαγή στη ζωή του μετά από όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή σε σημείο να μην μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί ότι ήταν ελεύθερος, σύμφωνα με το συμπέρασμα του περιοδικού The New Times.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού δημοσίευσε μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες του Χοντορκόφσκι στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Άντλον στο Βερολίνο.