Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πριν από δύο μέρες πήρε χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από δεκαετή παραμονή στη φυλακή, ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική ούτε θα διεκδικήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πετρελαϊκής πρώην εταιρείας του, της Yukos.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πολιτικό περιοδικό The New Times, ο ίδιος είπε ότι η χάρη που έλαβε από τον πρόεδρο Πούτιν δεν συνοδευόταν από όρους, αλλά διευκρίνισε ότι στην επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, τον είχε διαβεβαιώσει: «Δεν σκοπεύω να ανακατευτώ με την πολιτική και δεν σκοπεύω να δώσω μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos».

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή κοντά στον Αρκτικό Κύκλο την Παρασκευή, καθώς η Γερμανία του χορήγησε βίζα διάρκειας ενός χρόνου, δήλωσε ότι ζητώντας να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Πούτιν δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για κάτι.

Ο Χοντορκόφσκι, του οποίου η μητέρα πάσχει από καρκίνο και ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε χάρη για οικογενειακούς λόγους, είπε στο περιοδικό ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία μόνο σε περίπτωση που είναι βέβαιος ότι θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα ανά πάσα στιγμή για οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο ίδιος, υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου, που αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο.

«Από νομική άποψη, η καταδίκη μου στα αστικά δικαστήρια για την πρώτη υπόθεση δεν έχει αρθεί. Πρόκειται για μια δικαστική εντολή να πληρώσω 550 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με το ρωσικό νόμο, αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην μου επιτραπεί να εγκαταλείψω τη χώρα», δήλωσε ο Χοντορκόφσκι στο Βερολίνο ενώπιον ρώσων δημοσιογράφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου Gazeta.ru έχει ακόμη στην κατοχή του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, δήλωσε πως δεν γνωρίζει προς το παρόν το ποσό στο οποίο ανέρχεται η περιουσία που του απομένει.

«Αν είχα ανάγκη χρημάτων, θα στρεφόμουν στις επιχειρήσεις, όμως έχω σίγουρα αρκετά για να ζήσω», τόνισε.