Τρεις εξέχοντες αιγύπτιοι ακτιβιστές καταδικάσθηκαν σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών έκαστος για το ρόλο τους σε πρόσφατες διαμαρτυρίες, γεγονός που σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της καταστολής των διαφωνούντων από την υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.

Οι Άχμεντ Μάχερ, Άχμεντ Ντούμα και Μοχάμεντ Αντέλ είναι σύμβολα του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε την ιστορική εξέγερση του 2011 εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον καθένα τους πρόστιμο ύψους 50.000 αιγυπτιακών λιρών (5.300 ευρώ).

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, φράσεις όπως «Κάτω η στρατοκρατία! Είμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο!» ακούστηκαν από το ακροατήριο. Η υπόθεση αφορά διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατά παράβαση ενός νόμου τον οποίο πέρασε το Νοέμβριο η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση και ο οποίος περιόριζε αυστηρά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι υποστηριζόμενες από το στρατό αρχές, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να βάζουν στόχο μέλη του κινήματος των φιλελεύθερων ακτιβιστών οι οποίοι υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Το κίνημα αυτό είχε χρησιμοποιήσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσει διαμαρτυρίες στους δρόμους που δεν είχαν προηγούμενο στην 30ετή διακυβέρνηση του Μουμπάρακ. Ο τελευταίος κατέστελλε τις διαμαρτυρίες χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος έχει επανεμφανισθεί μετά την καθαίρεση του Μόρσι.

"Είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ντούμα να συλλαμβάνεται και να δικάζεται ... Όμως δεν είχαμε δει επιφανείς ακτιβιστές να καταδικάζονται πράγματι σε τόσο μακροχρόνιες ποινές", δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, διευθύντρια στην Αίγυπτο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.