Εννέα συνολικά μετανάστες χωρίς χαρτιά, που κρατούνται στην Ιταλία, έραψαν τα χείλη τους με κλωστή από τα σεντόνια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μακροχρόνια κράτησή τους.

Η διαμαρτυρία, η οποία άρχισε χθες, Σάββατο, σε κέντρο προσωρινής κράτησης κοντά στη Ρώμη, πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός βίντεο στο οποίο εικονίζονται μετανάστες σε άλλο καταυλισμό να στέκονται γυμνοί στο κρύο για να τους ψεκάσουν για ψώρα.

Χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια βελόνα την οποία κατασκεύασαν από έναν αναπτήρα, τέσσερις Τυνήσιοι έκαναν μία μόνο βελονιά ενώνοντας τα χείλη τους στη μέση, δήλωσε ο βουλευτής Φιλιμπέρτο Ζαράτι, ο οποίος επισκέφθηκε τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες.

Πέντε Μαροκανοί μιμήθηκαν αργότερα τη χειρονομία αυτή, σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου που μίλησε στην ιταλική τηλεόραση. Οι διαδηλωτές ζητούν να τους επιτραπεί να βγουν από το κέντρο, είπε ο διευθυντής.

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά μπορεί να κρατούνται ως και 18 μήνες περιμένοντας να απελαθούν.

Παρόλο που έραψαν τα χείλη τους, οι διαμαρτυρόμενοι εξακολουθούν να μπορούν να τρώνε και να πίνουν και εξετάσθηκαν από γιατρό, είπε ο Ζαράτι, ο οποίος χαρακτήρισε επαίσχυντες τις συνθήκες στις οποίες ζουν.

«Το γεγονός ότι άνθρωποι αισθάνθηκαν αναγκασμένοι να προβούν σε μια τόσο ακραία μορφή διαμαρτυρίας αντανακλά την απελπισία τους», δήλωσε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία.