Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται ξανά με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

O υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, του οποίου ο γιος είναι μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση, υπέβαλε την παραίτησή του στον τούρκο πρωθυπουργό, με τον Ερντογάν να μην έχει απαντήσει ακόμα, την ώρα που ο φημολογούμενος ανασχηματισμός αναμένεται ως επόμενη κίνηση.

Ο τούρκος ηγέτης καταγγέλλει συνεχώς ότι η κυβέρνησή του δέχεται «βρώμικο πόλεμο από συμμορίες που θέλουν να γίνουν κράτος εν κράτει» αφήνοντας αιχμές κατά του άλλοτε μέντορά του, πρώην ιμάμη και θεωρητικό του τουρκικού Ισλάμ Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι τούρκοι πολίτες, πάντως, δεν πείθονται από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «συνωμοσίας» και λίγους μήνες μετά τις αντιδράσεις του πάρκου Γκεζί βγήκαν ξανά στους δρόμους. Το απόγευμα σημειώθηκε επεισοδιακή αντικυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα εναντίον των δαμαρτυρομένων.

Εκατοντάδες ήταν τα άτομα συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του Ερντογάν να παραιτηθεί, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκυρα συνέχισε το «ξήλωμα» των επικεφαλής της αστυνομίας με άλλα 25 άτομα να αποπέμπονται.