Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε τυχαία τις δηλώσεις ότι εμπλέκονται ξένες δυνάμεις στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της διαφθοράς που σείει συθέμελα την κυβέρνησή του. Η ΜΙΤ, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών που όπως πάντα, έχει καλές πληροφορίες, έχει ενημερώσει σχετικά τον Τ. Ερντογάν και τον Αχ. Νταβούτογλου.

Αυτό βέβαια δεν  σημαίνει ότι δεν υφίσταται η υπόθεση της δωροδοκίας και της μίζας των τούρκων αξιωματούχων. Απλά δεν αποκαλύφθηκε τυχαία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εδώ και ένα χρόνο, παρακολουθείται από την Ουάσιγκτον καθώς οι αμερικάνικες υπηρεσίες ανησυχούν για την απόκτηση τεράστιας δύναμης που επιχειρεί να αποκτήσει η γείτονα χώρα, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Μία τέτοια εξέλιξη ανατρέπει κάθε ισορροπία στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και των προσώπων που του στελεχώνουν το επιτελείο του, πως  μόλις επιτευχθεί η «απογείωση» της Τουρκίας τότε δεν θα ελέγχεται με τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί σήμερα τα αμερικανικά συμφέροντα και μόλις αποκτήσει περαιτέρω δύναμη δεν θα διστάσει να στραφεί και ανοιχτά εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον. Εξάλλου τον τελευταίο καιρό πολεμάει τις ΗΠΑ προκειμένου σύντομα να επωφεληθεί η Τουρκία και ο ίδιος προσωπικά.

Ήξερε ο τούρκος πρωθυπουργός ότι η Ουάσιγκτον αργά η γρήγορα θα βρει την αιτία ή την αφορμή να επιχειρήσει την «ακύρωσή του». Για τον λόγο αυτό κατηγόρησε συγκαλυμμένα επί του παρόντος τις ΗΠΑ, και προέβη στη δήλωση ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να έχει στο έδαφος της ξένους διπλωμάτες.

Τι ενόχλησε την Ουάσιγκτον

Η τρομακτική άνοδος της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια προκαλεί τεράστια ανησυχία στην Αμερική καθώς το ΑΕΠ της το 2014 θα αγγίξει σχεδόν το ένα τρισ. δολάρια.

Άρα θα αποκτήσει η Άγκυρα οικονομική υπεροχή που τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ αισθητή.

Ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στήσει μία πολύ μεγάλη εγχώρια αμυντική βιομηχανία που σε 10-15 χρόνια όχι μόνο θα εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με αυτάρκεια αλλά θα μπορεί να πουλάει φθηνότερα από ότι οι αντίστοιχες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ήδη κατασκευάζει τανκς, κορβέτες, εκπαιδευτικά αεροσκάφη, ηλεκτρονικά συστήματα για οπλικά συστήματα κ.α. Σύντομα υπόσχεται ότι θα φτιάχνει μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Άρα ένας μεγάλος στρατηγικός εξαγωγικός τομέας της Αμερικής θα υποστεί χτύπημα.  

Και μια τέτοια εξέλιξη δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες αλλά και στρατηγικές απώλειες. Επίσης η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι η Τουρκία με ισχυρότατες και καλά εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είναι ελέγξιμη σε κανένα επίπεδο.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν δεδομένο ότι τότε  θα υπάρξει μία πρωτόγνωρή εξωτερική πολιτική από την Άγκυρα. Με την απειλή των όπλων η Άγκυρα  θα επιχειρήσει να ελέγχει τα πάντα και να επωφεληθεί από όλα για την εξυπηρέτηση δίκαιων ή άδικων σκοπιμοτήτων της.

Είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα αρκεστεί στο ρόλο του «χωροφύλακα» της περιοχής. Επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν ενόχλησε πάρα πολύ με τις συμφωνίες που έκλεισε με το Βόρειο Ιράκ για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου χωρίς πρώτα να ενημερώσει την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος αισθάνθηκε ότι ο Ερντογάν πίσω από την «πλάτη του» κλείνει συμφωνίες. 

Η Αμερική όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν δεν επιτρέπει σε κανέναν να κλείνει συμφωνίες για πετρέλαια και να αγνοεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν το επέτρεψαν ποτέ σε κανένα και πάντα το απότρεπαν να συμβεί αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όταν διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ικανοποιήσουν τις προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας στα πυραυλικά συστήματα δεν δίστασε να τις  αμφισβητήσει και να δηλώσει ότι θα αγοράσει στρατηγικούς  πυραύλους από την Κίνα. Ο τούρκος πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε ως μη μετριοπαθής όταν άρχισε να εκβιάζει να του δοθούν περισσότερα από όσα του πρόσφερε η Ουάσιγκτον σε στρατηγικά πυραυλικά συστήματα.

Με τα δεδομένα αυτά  δεν απέχουν από την πραγματικότητα δημοσιεύματα έγκυρων ξένων εντύπων που μιλούν για το πολιτικό τέλος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  Zaman, άφησε ανοικτά υπονοούμενα για την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή από την Άγκυρα καθώς τον «φωτογράφισε» ως  υπεύθυνο για τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία.

Δεν μπορεί να περάσει και απαρατήρητο δημοσίευμα στην εφημερίδα Yenişafak daily, σύμφωνα με το οποίο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Francis Ricciardone φέρεται να είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ που επίσης υπηρετούν στην Άγκυρα σε ιδιωτική συνάντηση στις 17 Δεκεμβρίου (στις αρχές δηλαδή διερεύνησης του σκανδάλου) ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Άγκυρα να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις η τουρκική τράπεζα Halkbank με το Ιράν.

«Ζητήσαμε το τέλος των οικονομικών σχέσεων της Halkbank με το Ιράν αλλά αυτοί δεν μας άκουσαν. Αυτό τον καιρό παρακολουθείτε την κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας»! (εννοώντας την Τουρκία), φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Ο Ερντογάν που δεν είναι και ένα πρόσωπο εύκολο να εξαφανιστεί αναμένεται ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να μην «φαγωθεί». Αξιωματούχοι από το εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και από το εξωτερικό, γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του, αναμένουν να ενεργήσει αντιδημοκρατικά προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν τη… δημοκρατική του ιδιοσυγκρασία.