Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για τα πυρηνικά θα πραγματοποιηθεί μετά τα Χριστούγεννα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των 5+1 και ενώ ο δεύτερος γύρος ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Γιαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωμτίας Κάθριν Άστον η οποία συντονίζει την ομάδα των έξι, μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και αποφάσισαν να αναστείλουν τις συνομιλίες την περίοδο των Χριστουγέννων. «Αναμένουμε ότι οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν πριν από το νέο έτος», ανέφερε η εκπρόσωπος της κ. Άστον.

Εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές εργάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες αρχικά στη Βιέννη και στη συνέχεια, στη Γενεύη, για να συμφωνήσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα λάβει κάθε πλευρά καθώς και σε άλλα τεχνικά ζητήματα.

Το Ιράν συμφώνησε με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία τον περασμένο μήνα, σε μια προσωρινή συμφωνία που «κάμπτει» το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως ένδειξη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αποσκοπεί στη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Σε αντάλλαγμα ορισμένες κυρώσεις που στοχεύουν στο Ιράν πάγωσαν.

TAGS