Προειδοποίηση προς τους πολιτικούς του αντιπάλους απηύθυνε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του ότι «οποιουδήποτε τολμήσει να μας κάνει κακό, να δημιουργήσει προβλήματα ή να μας στήσει παγίδες στη χώρα αυτή, θα του σπάσουν τα χέρια».

«Θα ξαναβάλουμε τον καθένα στην θέση του» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στην Μαύρη Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι έκαναν πορεία για τα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και μια έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και γιοι υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ευρεία υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 24 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γιων του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Στην κατοικία του τελευταίου η αστυνομία κατέσχεσε 4,5 εκατομμύρια δολάρια που ήταν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη κρατούσαν κουτιά παπουτσιών για να υπενθυμίσουν την υπόθεση αυτή.

Ο Ερντογάν έχει καταγγείλει την έρευνα αυτή για διαφθορά, η οποία γίνεται τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα, ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών» και έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους. 

Όπως έγραφε, εξάλλου, νωρίτερα, το newpost.gr, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε τυχαία τις δηλώσεις ότι εμπλέκονται ξένες δυνάμεις στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της διαφθοράς που σείει συθέμελα την κυβέρνησή του. Η ΜΙΤ, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών που όπως πάντα, έχει καλές πληροφορίες, έχει ενημερώσει σχετικά τον Τ. Ερντογάν και τον Αχ. Νταβούτογλου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται η υπόθεση της δωροδοκίας και της μίζας των τούρκων αξιωματούχων. Απλά δεν αποκαλύφθηκε τυχαία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εδώ και ένα χρόνο, παρακολουθείται από την Ουάσιγκτον καθώς οι αμερικάνικες υπηρεσίες ανησυχούν για την απόκτηση τεράστιας δύναμης που επιχειρεί να αποκτήσει η γείτονα χώρα, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Μία τέτοια εξέλιξη ανατρέπει κάθε ισορροπία στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και των προσώπων που του στελεχώνουν το επιτελείο του, πως  μόλις επιτευχθεί η «απογείωση» της Τουρκίας τότε δεν θα ελέγχεται με τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί σήμερα τα αμερικανικά συμφέροντα και μόλις αποκτήσει περαιτέρω δύναμη δεν θα διστάσει να στραφεί και ανοιχτά εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον. Εξάλλου τον τελευταίο καιρό πολεμάει τις ΗΠΑ προκειμένου σύντομα να επωφεληθεί η Τουρκία και ο ίδιος προσωπικά.

Ήξερε ο τούρκος πρωθυπουργός ότι η Ουάσιγκτον αργά η γρήγορα θα βρει την αιτία ή την αφορμή να επιχειρήσει την «ακύρωσή του». Για τον λόγο αυτό κατηγόρησε συγκαλυμμένα επί του παρόντος τις ΗΠΑ, και προέβη στη δήλωση ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να έχει στο έδαφος της ξένους διπλωμάτες.