Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη επιχείρησαν σήμερα να μπλοκάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων προκειμένου να απομακρύνουν από το πολιτικό παιχνίδι την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα και την οικογένειά της.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο της Μπανγκόκ, όπου πολιτικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν να εγγράψουν τους υποψηφίους τους πριν από τις 27 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Η εκλογική επιτροπή συνέστησε στους αντιπροσώπους των κομμάτων που εμποδίζονται, να πάνε σε κοντινά αστυνομικά τμήματα και να εγγραφούν εκεί. Συνολικά 34 κόμματα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα για να μετάσχουν στις εκλογές.

Οι αντιπρόσωποι εννέα κομμάτων κατάφεραν νωρίς το πρωί να εισέλθουν στα γραφεία εγγραφής αλλά η διαδικασία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σομσάι Σρισουθιγιακόρν, εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής.

Περίπου 20 πολιτικά κόμματα υπέβαλαν μήνυση γιατί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κτήρια αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος εισήλθαν στο εσωτερικό του σταδίου νωρίς το πρωί, πριν το κτήριο αποκλειστεί από τους διαδηλωτές, διευκρίνισε ο Προμπόονγκ Νοπαρίτ, εκπρόσωπος του Puea Thai. Επικεφαλής του κόμματος είναι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα η οποία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε περίπτωση που το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι ύποπτοι «μπορεί να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως δύο ετών ή να πληρώσουν πρόστιμο 40.000 μπατ (1.223 δολάρια ΗΠΑ) ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών αυτών που εμποδίζονται να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές».

«Οι διαδηλωτές που εμποδίζουν την εκλογική επιτροπή παραβιάζουν το νόμο», δήλωσε ο υποστράτηγος της αστυνομίας Πίγια Ουθάγια, εκπρόσωπος του Κέντρου Διοίκησης Ειρήνης και Τάξης.

«Αυτό είναι ένα νέο σημείο διαδηλώσεων. Θα προχωρήσουμε σε συλλήψεις μόλις συλλέξουμε αποδεικτικά στοιχεία», ανέφερε ο Κισάνα Φατσανασαροέν, εκπρόσωπος του ίδιου κέντρου.

Τόνισε επίσης ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εκδοθεί πολλά εντάλματα σύλληψης σε βάρος διαδηλωτών αλλά έχουν γίνει λίγες συλλήψεις.

Τις προηγούμενες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση.