Οι συναλλαγές της Halkbank με το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, είναι εντελώς νόμιμες, υποστήριξε σήμερα αυτή η κρατική τουρκική τράπεζα μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, η οποία καταγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ξένη συνωμοσία.

Οι επιχειρηματικές σχέσεις της Halkbank με το Ιράν προκάλεσαν την αποδοκιμασία της Δύσης καθώς έχουν αναπτυχθεί παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιοριστεί το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η αστυνομία κατά της τράπεζας και μια ευρύτερη αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υποκινούμενης από το εξωτερικό "βρώμικης επιχείρησης" εναντίον του.

Η Τουρκία έχει αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν μέσω ενός έμμεσου συστήματος βάσει του οποίου οι ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονται σε λογαριασμούς που διατηρούν στην Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν χρυσό. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού αυτού μεταφέρεται στη συνέχεια από την Τουρκία στο Ντουμπάι, απ' όπου το Ιράν μπορεί να τον εισαγάγει ή να τον πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα.

Σε έγγραφό της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Halkbank αναφέρει πως οι επιχειρήσεις της στο Ιράν είναι σύμφωνες με το νόμο.

«Δεν υπήρχε εγχώριος ή διεθνής κανονισμός ή απαγόρευση που να εμπόδιζε την πώληση πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν μέχρι την 1η Ιουλίου 2013», αναφέρει η τράπεζα σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι από τις 10 Ιουνίου έχει σταματήσει τέτοιες συναλλαγές.
Η Halkbank διαχειριζόταν επίσης ένα τμήμα των πληρωμών της Ινδίας για το ιρανικό πετρέλαιο.

«Η πηγή των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτές τις συναλλαγές και τα μέρη αυτής της εμπορικής σχέσης είναι ανοικτά, διαφανή και ανιχνεύσιμα στο σύστημα», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν και οι γιοι δύο υπουργών της κυβέρνησης έχουν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά. Ο Ερντογάν απάντησε παύοντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 αξιωματικούς της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Το σκάνδαλο έχει φέρει στην επιφάνεια μια εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα μουσουλμάνο ιερωμένο που έχει τη βάση τους στις ΗΠΑ και μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Το σκάνδαλο έχει επίσης τροφοδοτήσει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και κλονίσει την ισχυρή τουρκική οικονομία που βοήθησε τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία.