Πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι, υποστηρικτές των πρώην ανταρτών Σελεκά, διαδήλωσαν σήμερα στο Μπαγκουί κατά της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιείται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά τον θάνατο σήμερα το πρωί τριών πρώην Σελεκά σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για τον αφοπλισμό τους.

Σήμερα το απόγευμα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν ειρηνικά πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στη μουσουλμανική συνοικία PK5, σύμφωνα με εικονολήπτη του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

"Όχι στην Γαλλία", "Ολάντ εγκληματία!" φώναζαν κυρίως οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήθελαν να καταγγείλουν "την μεροληψία" των Γάλλων στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με στόχο να δώσουν τέλος στην μεγάλης κλίμακας διαθρησκευτική βία που επικρατούσε στη χώρα.

Σήμερα το πρωί τρεις πρώην μαχητές Σελεκά σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης των γαλλικών δυνάμεων για τον αφοπλισμό των ενόπλων οργανώσεων σε συνοικία στο βόρειο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε μια πρώτη κινητοποίηση μερικών δεκάδων ανθρώπων, υποστηρικτών των πρώην ανταρτών Σελεκά, οι οποίοι απέκλεισαν μια μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, προτού στην συνέχεια Κογκολέζοι αστυνομικοί της αφρικανικής δύναμης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Misca διαλύσουν το πλήθος.

Σχεδόν 1.600 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα αυτή, εκ των οποίων περίπου χίλιοι στο Μπαγκουί, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία "Sangaris", η οποία άρχισε στις 5 Δεκεμβρίου, μετά τον θάνατο σχεδόν χιλίων ανθρώπων από ένα κύμα βίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη χώρα.