Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν διατηρεί τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της χώρας και δεν αποδέχεται το αίτημα των ανταρτών για την αποφυλάκιση των συλληφθέντων πολιτικών που εμπλέκονται στο "αποτυχημένο πραξικόπημα" προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε απόψε ο υπουργός Πληροφοριών Μάικλ Μακουέι.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα μεγάλα κοιτάσματα στα κρατίδια Γιούνιτι και Άνω Νείλου και ότι θα δεχτεί να ξεκινήσει διάλογο με το καθεστώς μόνο εάν απελευθερωθούν οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφυλακίσουμε κάποιον που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Μακουέι, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Μάκαρ για τις πετρελαιοπηγές ως «ευσεβείς πόθους».

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν δήλωσε έτοιμος για διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ θα απελευθερώσει πρώτα τους πολιτικούς που έχει συλλάβει.

Μετά τις επαφές που είχε με μεσολαβητές από αφρικανικές και άλλες χώρες, ο Μάκαρ είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Το μήνυμά μου ήταν να αφήσει ο Σάλβα Κιρ τους συντρόφους μου που έχουν συλληφθεί και να τους επιτραπεί να φύγουν στην Αντίς Αμπέμπα και τότε θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αμέσως τον διάλογο, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τον διάλογο».

Μεταξύ εκείνων που ζητά να απελευθερωθούν είναι ο Πάγκαν Αμούμ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση με το Σουδάν –τη χώρα από την οποία διέρχεται ο μοναδικός αγωγός για την εξαγωγή του πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν– και η Ρεμπέκα ντε Μάμπιορ, η χήρα του Νοτιοσουδανού αγωνιστή για την ανεξαρτησία Τζον Γκάρανγκ.
Ο Μάκαρ σημείωσε ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον Άνω Νείλο και στο κρατίδιο Γιούνιτι και δεν επιθυμεί να σταματήσει η παραγωγή. Είπε όμως ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό ώστε το Νότιο Σουδάν να μην χάσει έσοδα εξαιτίας των συγκρούσεων. "Θα προστατεύσουμε τις πετρελαϊκές εταιρίες, θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στις πετρελαιοπηγές, θα προστατεύσουμε τις εγκαταστάσεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα διεθνές όργανο που θα προωθεί στην αγορά και θα πουλάει το πετρέλαιο του Νότιου Σουδάν", πρόσθεσε.

Ο Μάκαρ, ο οποίος καθαιρέθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας τον Ιούλιο, είπε επίσης ότι το Σάββατο μίλησε με την σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις και με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Χίλντε Τζόνσον. "Μια εκεχειρία είναι πάντα μέρος της διαπραγμάτευσης αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί τηλεφωνικά", σημείωσε προτείνοντας να φιλοξενηθούν οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται, ο πρώην αντιπρόεδρος είπε ότι η βάση του είναι «στη ζούγκλα» προσθέτοντας ότι «κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση».

Λόγω της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να απομακρύνουν και άλλους Αμερικανούς υπηκόους από τη χώρα αυτή, αναδιατάσσοντας τις δυνάμεις τους στο Κέρας της Αφρικής, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας στην ευαίσθητη ζώνη», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν. Τις τελευταίες ημέρες έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα αυτή 380 Αμερικανοί πολίτες.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, Τόμπι Λάνζερ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια τεράστια αύξηση των αναγκών εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης. Κάλεσε τους δωρητές "να παράσχουν πόρους" ώστε οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να μπορέσουν να στείλουν επί τόπου προσωπικό και εφόδια.

Ο Λάνζερ ζήτησε επίσης από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να φροντίσουν για την προστασία των πολιτών και να επιτρέψουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη από βοήθεια.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στα κρατίδια Τζονγκλέι και Γιούνιτι», υπογράμμισε αφού επισκέφθηκε τη βάση του ΟΗΕ στο Μπορ, όπου έχουν καταφύγει 17.000 άμαχοι. Στην πρωτεύουσα Τζούμπα τα Ηνωμένα Έθνη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους 20.000 ανθρώπους που έχουν καταφύγει σε δύο καταυλισμούς του ΟΗΕ: κατασκευάζουν τουαλέτες, μοιράζουν μπισκότα στα παιδιά και παρέχουν φάρμακα στα τοπικά νοσοκομεία. Μπόρεσαν επίσης να μοιράσουν τρόφιμα στους 7.000 πολίτες που ζουν στη βάση του ΟΗΕ στο Μπεντίου.