Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία. Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, με το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς και τις κινήσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελούν πισωγύρισμα προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποια βήματα που έφεραν ξανά την Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, έπειτα από τρία χρόνια, κατά το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν είχε στραφεί αποκλειστικά στην Ανατολή. Τον Οκτώβριο οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επαναλάβουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Στις 16 Δεκεμβρίου Άγκυρα και Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, αφού προβλέπει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους.

Την ίδια μέρα σε ομιλία του ο Ερντογάν, με αφορμή τις υπογραφές, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου όπου θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου θα υποδεχθεί στην Τουρκία τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ σε άλλο ένα ευρωπαϊκό «τετ α τετ».

Από τότε, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα με το σκάνδαλο μεγατόνων στην Τουρκία που κλονίζει την κυβέρνηση του Ερντογάν, αφού οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη διαχείριση της κρίσης από τον τούρκο ηγέτη. Η αποπομπή δεκάδων αξιωματικών της αστυνομίας που πραγματοποίησαν τις έρευνες που «άγγιξαν» ακόμα και υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καθώς και η διαταγή σε άλλους, πλέον, να ενημερώνουν για την πρόοδο των ερευνών αυτών (!) προκάλεσαν την αντίδραση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι παραβιάζει βασικούς κανόνες της, παρεμβαίνοντας στο έργο της Δικαιοσύνης, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη

Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, με την αποπομπή των αστυνομικών διευθυντών και η οδηγία να ενημερώνει η αστυνομία την πρόοδο στις έρευνες, γεννά έντονες αμφιβολίες για την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των ερευνών καθώς και για τη διάκριση των εξουσιών». 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, ενώ το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. 

Πρόσφατα, στα τέλη Οκτώβρη, εξάλλου, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατεδείκνυε ότι υπάρχει σχέδιο παρενόχλησης συγκεκριμένων δημοσιογράφων καθώς και επίσημη πίεση σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.