Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη

Οι χριστιανοί απανταχού της γης προετοιμάζονται να υποδεχθούν τη γέννηση του Θεανθρώπου...

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη από το Νεπάλ και την Ινδία μέχρι τη Σουηδία και τη Γερμανία την Παλαιστίνη και την Ιαπωνία ο κόσμος υποδέχεται τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού.

Στη Βηθλέεμ όπου σήμερα ζουν ελάχιστοι Χριστιανοί κάθε Χριστούγεννα συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να γιορτάσουν με κατάνυξη στην Εκκλησία της Γέννησης. 

Και μπορεί το Νεπάλ να φαντάζει πολύ μακρινό ωστόσο ο εορτασμός των Χριστουγέννων γίνεται κατά τα χριστιανικά έθιμα. Χριστιανοί και μη προετοιμάζονται από τις αρχές του μήνα στολίζοντας τα σπίτια τους και χριστουγεννιάτικα δέντρα ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία και ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους. 

Στην Ινδία, οι Χριστιανοί στολίζουν δέντρα μάνγκο ή μπανανόδεντρα και μερικές φορές στολίζουν και τα σπίτια τους με φύλλα μάνγκο. 

Στην Κένυα, τα Χριστούγεννα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Δυτικές χώρες καθώς έχουν καλοκαίρι. Έτσι αντί για χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ψήνουν στις αυλές των σπιτιών κάνοντας barbeque. Οι εκκλησίες στην Κένυα στολίζονται με πολύχρωμα μπαλόνια.

Τα Χριστούγεννα στο Ανατολικό Τιμόρ γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια καθώς πρόκειται για τη σπουδαιότερη γιορτή τους. Τα κάλαντα μάλιστα ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Και μπορεί στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα να μην είναι επίσημη γιορτή και αργία ωστόσο οι πόλεις είναι στολισμένες ενώ τα δυτικοευρωπαϊκά έθιμα τηρούνται κατά γράμμα. 

Στη Σιγκαπούρη τα Χριστούγεννα είναι επίσημη αργία με τους κατοίκους να γιορτάζουν με τα παραδοσιακά έθιμα. 

Στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα εκτός από θρησκευτική γιορτή αποτελούν και σύμβολο του καταναλωτισμού. Τα εμπορικά κέντρα φορούν τα καλά τους με μικρούς και μεγάλους να μην μπορούν να ανστισταθούν στα φανταχτερά δώρα και στολίδια.