Η παραμονή των Χριστουγέννων σημαδεύτηκε στην Πορτογαλία από πολλές απεργίες στις αερομεταφορές, την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων στη Λισαβόνα και τις υπηρεσίες λεωφορείων στην πρωτεύουσα και το Πόρτο.

Εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι 43 πιλότοι της Easyjet που έχουν τη βάση τους στη Λισαβόνα, οι συνδέσεις προς τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Λίβερπουλ θα έχουν προβλήματα, αλλά οι περισσότερες από τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 και τις 26 Δεκεμβρίου δεν θα επηρεαστούν, έκανε γνωστό η βρετανική εταιρεία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πιλότοι, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και το σεβασμό της πορτογαλικής νομοθεσίας, προβλέπουν δύο νέες ημέρες απεργίας στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας Groundforce που προσφέρει υπηρεσίες εδάφους στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και της Μαδέρας, απεργούν όλη την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν κατά της αναδιοργάνωσης του χρόνου εργασίας στους κόλπους της επιχείρησής τους.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα των χειριστών των αποσκευών, τα οποία έχουν κηρύξει νέα απεργία για τις 31 Δεκεμβρίου, ορισμένες πτήσεις που αναχωρούν από τη Λισαβόνα σημείωσαν καθυστερήσεις άνω της μιας ώρας νωρίς το πρωί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Οι εργαζόμενοι στη συλλογή απορριμμάτων της Λισαβόνας άρχισαν από την πλευρά τους απεργία που προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου και να διαταράξει τη συλλογή απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι έχει προβλεφθεί να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για να παρέχει υπηρεσίες άμεσης ανάγκης. Οι μισθωτοί του δήμου αντιτίθενται στη μεταβίβαση των υπηρεσιών τους στις αρχές των συνοικιών.

Οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Λισαβόνας και του Πόρτο προέβλεπαν από την πλευρά τους να σταματήσουν τη δουλειά τους από τις 18:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και για όλη την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές περικοπές με στόχο τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κινητοποίησή τους θα επαναληφθεί στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Στην Πορτογαλία, η οποία δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια, έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες πολυάριθμες απεργίες στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες οργανώνονται από τα συνδικάτα που εκφράζουν έτσι την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν προβλεφθεί για το 2014.