Εκατό μετανάστες από τους περίπου 200 που κρατούνταν στο κέντρο εξακρίβωσης ταυτότητας και απέλασής τους στο νησί Λαμπεντούζα μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του κέντρου, με εξαίρεση δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που θα πρέπει να καταθέσουν σε δίκες κατά των δουλεμπόρων που τους μετέφεραν στην Ιταλία.

Η απόφαση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης θεωρείται ότι οφείλεται εν μέρει στην προβολή ενός βίντεο-καταγγελίας που μεταδόθηκε πρόσφατα από την δημόσια τηλεόραση Rai για την μεταχείριση των μεταναστών στο κέντρο.
Από το Σάββατο στο κέντρο βρίσκεται και ο Ιταλός βουλευτής Χάλιντ Τσαούκι, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατάγεται από το Μαρόκο. Αποφάσισε να παραμείνει στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών μέχρις ότου το κέντρο κλείσει οριστικά.

Την υποστήριξή τους στον Τσαούκι εξέφρασαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολοντρίνι και ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.

Ο ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Φιλίπο Μπούμπικο επιβεβαίωσε με μια σύντομη δήλωσή του την είδηση της εκκένωσης του κέντρου μεταναστών της Λαμπεντούζα.