Η συριακή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει ασταμάτητα το Χαλέπι και τα περίχωρά του με αποτέλεσμα από το πρωί να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και τρία παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στη Συρία βασιζόμενη σε πληροφορίες που λαμβάνει από ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη χώρα.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τα βαρέλια με τα εκρηκτικά που ερρίφθησαν από ελικόπτερα και αεροπλάνα στο Χαλέπι άφησαν πίσω τους 364 νεκρούς, εκ των οποίων 105 παιδιά και 33 γυναίκες. Οι νεκροί αντάρτες ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Σάχμπα Πρες, μια οργάνωση ακτιβιστών στο Χαλέπι, δείχνει έναν άνδρα καλυμμένο με χώμα και σκόνη να μεταφέρει μια γυναίκα σε έναν βομβαρδισμένο δρόμο στο Σουκάρι. Η γυναίκα ουρλιάζει, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι τραυματισμένη ή φωνάζει από το φόβο της. Στο ίδιο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί, διακρίνονται και άλλοι άντρες να βγάζουν από τα ερείπια ένα βρέφος και ένα μεγαλύτερο παιδί που επέζησαν από την επιδρομή.

«Αν στο παρελθόν η διεθνής κοινότητα αντιδρούσε χλιαρά σε όσα συνέβαιναν στη Συρία, τώρα επικρατεί πλήρης σιωπή, όχι μόνο στη Δύση αλλά και στους Άραβες (...) Αντιμετωπίζουμε όχι μόνο το καθεστώς αλλά και τη σιωπή του κόσμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 19χρονος ακτιβιστής, ο Μοχάμαντ Ουίσαν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί του τελευταίου δεκαημέρου ήταν οι σφοδρότεροι από την έναρξη της επανάστασης».

«Όταν αρχίζει ο βομβαρδισμός επικρατεί πανικός. Οι άνθρωποι τρέχουν αλλόφρονες προς κάθε κατεύθυνση αναζητώντας ένα μέρος για να κρυφτούν όμως το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος και πολλοί καταλήγουν να εγκλωβιστούν στα συντρίμμια των κτιρίων που καταστράφηκαν», εξήγησε. 

«Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται αδιακρίτως εναντίον των πάντων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο στρατός θέλει να αναγκάσει τους πολίτες να φύγουν για να επιτεθεί στις θέσεις των ανταρτών, άλλοι ότι έτσι ασκεί πιέσεις στην αντιπολίτευση πριν από τη σύνοδο (σ.σ. τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου), όμως κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα», συνέχισε ο Ουίσαν.

Το Παρατηρητήριο έκανε έκκληση σήμερα «στη διεθνή κοινότητα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σε κάθε άνθρωπο που έχει συνείδηση, να αντιδράσει άμεσα για να σταματήσουν οι σκοτωμοί Σύρων αμάχων».