Υπό έλεγχο έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό η προσφυγική κρίση στη Βουλγαρία χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις βουλγαρικές αρχές, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τσβετλίν Γιόβτσεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Σούμεν, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Βουλγαρία μειώθηκε δραστικά και η ανέγερση νέων κέντρων για τη στέγαση προσφύγων πιθανόν να μην είναι απαραίτητη, εξήγησε ο κ. Γιόβτσεφ.

Οι προκλήσεις όσον αφορά την εισροή προσφύγων αντιμετωπίστηκαν με τα βήματα που έγιναν με στόχο την οργάνωση και τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, η Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητά της στη διαδικασία καταγραφής των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία και η χώρα έχει ενισχύσει την ικανότητα στην επαναπροώθηση προσφύγων

Ο κ. Γιόβτσεφ είπε ακόμη ότι αυξήθηκε κατά πολύ η ικανότητα της Βουλγαρίας στην επαναπροώθηση προσφύγων που δεν έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου και ανήγγειλε ότι θα ληφθούν και άλλα επιχειρησιακά μέτρα και ότι η χώρα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση.