Ο ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι προειδοποίησε σήμερα τα μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, Μαρία Αλεχίνα και η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, που επίσης αφέθηκαν ελεύθερες χάρη στο νόμο περί αμνηστίας, κατά «του μίσους και της μνησικακίας».

«Το βασικό τώρα είναι αναμφισβήτητα να βρείτε τη δύναμη ώστε να μην αφήσετε το μίσος και τη μνησικακία να καταλάβουν την καρδιά σας μετά από τη βαριά δοκιμασία σας στη φυλακή», ανέφερε σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπό του (khodorkovski.ru).
«Η απελευθέρωση των κρατούμενων καθιστά το καθεστώς λίγο πιο ανθρώπινο», εκτίμησε ο Χοντορκόφσκι απευθυνόμενος στις δύο γυναίκες.

Η Αλεχίνα και η Τολοκονίκοβα συναντήθηκαν σήμερα στο Κρασνογιάρσκ της ανατολικής Σιβηρίας, την επομένη της απελευθέρωσής τους, και δήλωσαν αποφασισμένες να αγωνιστούν κατά του συστήματος και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τολοκονίκοβα ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική ή να χρηματοδοτήσει τη ρωσική αντιπολίτευση. Αντίθετα έχει δηλώσει πως επιθυμεί να αφιερωθεί στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατούμενων στη Ρωσία.