Ο ρώσος πρώην ολιγάρχης και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αναμένεται να επανασυνδεθεί με τη σύζυγό και τα τρία του παιδιά σήμερα στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται μετά την απελευθέρωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, αφού πέρασε δέκα χρόνια σε ρώσικη φυλακή, ανακοίνωσε μία από τις εκπροσώπους του.

«Η οικογένειά του φτάνει σήμερα», δήλωσε η Όλγκα Πισπάνεν. «Δεν έχουν συναντηθεί εδώ και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Χοντορκόφσκι, που έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία επειδή αστικό δικαστήριο τον έχει καταδικάσει να καταβάλει ποσό ύψους 550 εκατ. δολαρίων και η καταδίκη του αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

Η σύζυγος του Χοντορκόφσκι, τα δίδυμα αγόρια του Ίλια και Γκλεμπ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, και η κόρη του Αναστασία, που διαμένει στη Μόσχα, αναμένεται να διευθετήσουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα σχετικά με τα έγγραφά τους ώστε να μπορέσουν να τον συναντήσουν στο Βερολίνο.

Το Σάββατο, ο ρώσος πρώην ολιγάρχης συναντήθηκε ήδη στο Βερολίνο με τον μεγαλύτερο γιο του Πάβελ και τους γονείς του, Μαρίνα και Μπόρις.

Στο μεταξύ ο Χοντορκόφσκι κατέθεσε σήμερα αίτημα για να λάβει βίζα τρίμηνης ισχύος για να μεταβεί στην Ελβετία, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί καθώς εκεί πηγαίνουν σχολείο τα δίδυμα αγόρια του, όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρεσβεία της Ελβετίας στο Βερολίνο, όπου κατατέθηκε σήμερα το αίτημα, το εξετάζει, ενώ σημείωσε ότι δεν θα δοθεί καμία πληροφορία για το θέμα πριν οι αρχές λάβουν την απόφασή τους.