Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα θα απευθύνει προς τους πολίτες της Βρετανίας ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4.

Το βρετανικό κανάλι παραδοσιακά χρησιμοποιεί την ημέρα των Χριστουγέννων ώστε να μεταδώσει ένα διαφορετικό μήνυμα σε σχέση με το παραδοσιακό διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το 2008, καλεσμένος του Channel 4 ήταν ο τότε πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ, ενώ εμφανίσεις έχουν κάνει ο κωμικός χαρακτήρας Ali G.και η... Μαρτζ Σίμσον από την περίφημη σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, μέσω της οποίας ο Σνόουντεν έφερε στο προσκήνιο τις παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, το μήνυμα του 30χρονου πρώην κατασκόπου θα συνιστά ένα κάλεσμα για το τέλος των μαζικών παρακολουθήσεων.

«Ένα παιδί που γεννάται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς αίσθηση της ιδιωτικότητας. Δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει να έχει μία ιδιωτική στιγμή, μία μη καταγεγραμμένη, μη αναλυμένη σκέψη. Και αυτό είναι πρόβλημα, γιατί η ιδιωτικότητα μετράει, είναι αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε αυτοί που θέλουμε να είμαστε», θα διαμηνύσει, σύμφωνα με την Guardian, ο Σνόουντεν.