Μάχες μαίνονται σήμερα μεταξύ του στρατού του Νότιου Σουδάν και των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ για τον έλεγχο της Μαλάκαλ, πρωτεύουσας της πολιτείας του Άνω Νείλου από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

«Μάχες μαίνονται στη Μαλάκαλ από το πρωί μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μάικλ Μακουέι, διαψεύδοντας ότι οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Χθες Τρίτη οι κυβερνητικές δυνάμεις του Νότιου Σουδάν ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζονγκλέι, τον έλεγχο της οποίας είχαν αποσπάσει οι αντάρτες που είναι πιστοί στον Μάκαρ την περασμένη εβδομάδα, την 19η Δεκεμβρίου.

Ο έλεγχος των βόρειων πολιτειών της χώρας, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου, είναι στρατηγικής σημασίας στόχος για τις δύο πλευρές.

Σήμερα οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν την Μπέντιου, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να την επανακαταλάβουν.