Οι αρχές της Ρωσίας έθεσαν και τυπικά στο αρχείο τις ποινικές διώξεις εναντίον ακτιβιστών της οργάνωσης Greenpeace που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια απόπειρα κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου από κοιτάσματα στην Αρκτική, κι αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα και για τα 30 πρόσωπα που είχαν συλληφθεί.

Οι ακτιβιστές θα είναι ελεύθεροι μετά την εξέλιξη αυτή να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Ρωσίας και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μόλις εξασφαλίσουν θεωρήσεις διαβατηρίου από τις αρχές.

Η μεταχείριση των ακτιβιστών από τις αρχές της Ρωσίας –πέρασαν δύο μήνες σε κρατητήρια κι αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί χουλιγκανισμού, που επισύρουν ποινές κάθειρξης επτά ετών, και περί πειρατείας, που επισύρουν πολύ βαρύτερες ποινές – προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις, διασημότητες και πολλές οργανώσεις.

Η αμνήστευσή τους αφαιρεί ένα αγκάθι από τις σχέσεις της Μόσχας με την διεθνή κοινότητα. Επικριτές του Κρεμλίνου επισημαίνουν ότι η κίνηση έχει στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας εγκαίρως, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

«Αυτή είναι η ημέρα που περίμενα αφότου επιβιβάστηκαν στο πλοίο μας οπλισμένοι κομάντο πριν από σχεδόν τρεις μήνες», επισήμανε ο Πίτερ Γουίλκοξ, ο καπετάνιος του πλοίου της Γκρίνπις που είχε χρησιμοποιηθεί στην διαμαρτυρία, του Arctic Sunrise.

«Είμαι ικανοποιημένος και ανακουφισμένος που οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά δεν θα έπρεπε να μας είχαν ασκήσει διώξεις καταρχήν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως οι ακτιβιστές έθεσαν ζωές σε κίνδυνο προχωρώντας στην διαμαρτυρία τους στην εξέδρα της Gazprom.

Η Greenpeace από την πλευρά της είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο παγοθραυστικό της παράνομη και είχε τονίσει πως οι ακτιβιστές της συμμετείχαν σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας.