current views are: 2

25 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:29

«Φυλλορροεί» η κυβέρνηση Ερντογάν – Μπαράζ παραιτήσεων

Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, καθώς οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Δημοσίευση 16:29’
αρθρο-newpost

Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, καθώς οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, καθώς οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν διαδέχονται η μία την άλλη.

Το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ενώ νωρίτερα είχαν παραιτηθεί τρεις υπουργοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Αποχωρήσεις υπουργών και κάλεσμα παραίτησης Ερντογάν

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος  και Αστικοποίησης της Τουρκίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε: «Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», καλώντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει το ίδιο. Να σημειωθεί πως ο γιος του ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «τα πολεοδομικά σχέδια, που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού».

«Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».

Λίγες ώρες πιο πριν σήμερα παραιτήθηκαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι γιοι των οποίων είχαν επίσης συλληφθεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, την 17η Δεκεμβρίου.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησής μας», επεσήμανε ο Τσαγλαγιάν στη σύντομη ανακοίνωσή του.«Είναι προφανές ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου είναι μια βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε. «Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», σημείωσε ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.

«Κατέρρευσε» το Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση που έφτασε και το 3% σημείωσε σήμερα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης, λίγη ώρα μετά τις παραιτήσεις των τριών υπουργών.

Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα.


σχετικα αρθρα