Η Γαλλία, η οποία είναι αντίθετη σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ουσιαστικά αμφισβητείται η αναγκαιότητα της έδρας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι ευρωβουλευτές, που είναι "κατά του Στραβούργου" και μάχονται για να συκγεντρωθούν όλες οι δραστηριότητες του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ψήφισαν στις 9 Μαρτίου την ακύρωση μίας εβδομάδας εργασίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Στρασβούργο το 2012 και το 2013.

"Από τη στιγμή που οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τη συνθήκη της Λισαβόνας, το να συγκεντρώνονται δύο συνεδριάσεις σε μία εβδομάδα στην ουσία εμποδίζει την καλή λειτουργία του κοινοβουλίου", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Βοκιέ.

"Ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ότι η Γαλλία σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δύο έδρες, μία στις Βρυξέλλες και μία στο Στρασβούργο.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να πραγματοποιεί 11 συνεδριάσεις το χρόνο στο Στρασβούργο, όπου είναι η επίσημη έδρα του. Στην πραγματικότητα αυτές οι συνεδριάσεις διαρκούν τρεις ημέρες, από τη Δευτέρα το απόγευμα ως την Πέμπτη το απόγευμα. Τον υπόλοιπο χρόνο οι ευρωβουλευτές εργάζονται κυρίως στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές που είναι "κατά του Στρασβούργου", και οι οποίοι καταγγέλουν το κόστος μετακίνησης μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου για χιλιάδες ευρωβουλευτές και υπαλλήλους, επιθυμούν να χωριστεί στα δύο μία εβδομάδα εργασίας τον Οκτώβριο του 2012 και ακόμη μία τον Οκτώβριο του 2013.